Yurt Dışına Remote Çalışanlar Faturalarını Nasıl Düzenlemeli ?

Yurt dışına freelancer olarak remote çalışmanın genel çerçevesi ve nasıl vergilendirildiği hakkında daha önceki yazılarımızda bilgiler vermiştik. İlgili yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yurt dışı firma ile independent contractor mahiyetinde sözleşmemizi imzaladık, işletmemizi kurduk ve fatura düzenleme vaktimiz geldi, şimdi faturamızı nasıl düzenlememiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Öncelikle faturamızı düzenleyeceğimiz e-arşiv portala kullanıcı adımız ve şifremiz ile giriş yapıyoruz. Faturamızın düzenleme tarihini seçiyoruz. Para birimi olarak ilgili döviz cinsini seçiyoruz, ve ardından fatura tipimizi İSTİSNA olarak seçiyoruz. Aşağıdaki görselde de anlaşılacağı gibi faturamızda fatura tipi “istisna” olarak görünmelidir. Bu seçimi yapmamızın sebebi, faturamızı yurt dışına düzenlediğimizden dolayı hizmet ihracı kapsamına girmemizdir. Mal ve hizmet ihraçları kdv’den istisna olduğundan faturalarda kdv gösterilmemektedir.

Alıcı Bilgilerine geldiğimizde, VKN/TCKN kısmına aşağıda örnek görselde görüldüğü gibi “22222222222” olacak şekilde on bir tane “2” rakamı yazılır.  

Ardından alıcının ünvanı (şirket ismi) ülkesi ve adres bilgileri girilir.

Evet en önemli noktalardan biri olan mal hizmet bilgileri kısmına geldik, daha anlaşılabilir olabilmesi açısından aşağıya bir örneğini bıraktım. Öncelikle satır ekle dedikten sonra mal hizmet kutucuğuna tanım yazarken, ne hizmeti verdiğimiz ve hangi aya ait olduğunu anlaşılabilir ve net şekilde yazmak, faliyetimizden kaynaklı yararlandığımız bir vergi indirimi var ise hayati önem taşımaktadır. Eğer tasarım hizmeti veriyosak “desing”, yazılım hizmeti veriyorsak “software”, veri analizi hizmeti veriyorsak “”data analysis” tarzi açıklamalar yazmak yerinde olacaktır. Miktar türünü de ay olarak seçmemiz gerekmektedir.

Evet arkadaşlar faturamız bu hali ile aslında hazır, fakat not kısmını boş bırakmamak çok önemlidir. Burası aslında manuel olarak ekleme yaptığımız özet kısımdır. Önemli bilgileri buraya ek olarak yazmamız gerekmektedir. Aşağıya bir örneğini bıraktığım gibi, döviz cinsinden fatura toplamımız, faturamızda baz aldığımız döviz kurumuz, ödeme alacağımız banka – swift – hesap ve İBAN bilgilerini not kısmına yazmamız daha sağlıklı olacaktır.

Faturamızda KDV hesaplamamıştık, bunun sebebini, hangi istisnaya ve kanun maddesine istinaden KDV hesaplamadığımızı faturamızda belitmek ise bir zorunluluktur.

302 istisna kodumuzdur,  11/1-a ise istisnamızdan bahsedilen kanun maddesidir.

“302- 11/1-a Hizmet İhracı Kapsamında KDV hesaplanmamıştır.” benzeri bir ifadeyi de not kısmına bırakmamız gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi almak isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz.

info@companyinturkiye.com

 

Sağlıcakla.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir