Pandemiye beraber çalışma kültürümüzde de değişiklikler meydana geldi ve çoğumuz ofislerimizi terk etmeye başladık. Bilgisayarımızın olduğu her yer bizler için bir ofis görevi görmeye başladı, bununla beraber şirketlerin de giderlerinde azalmaların meydana gelmesiyle remote çalışma, yeni bir çalışma modeli olarak şirketlerce benimsendi. Bu gelişmeler neticesinde Türkiye’den dünyanın her bir yanına remote olarak çalışma ve bunun karşılığında sağlanan döviz kazancı özelikle yazılım ve tasarım gibi faliyet konularında hizmet veren arkadaşlarca sıklıkla tercih edilir oldu.
Yurt dışına remote çalışmak isteyen arkadaşlar için bir yol haritası belirlemek istedik.
Öncelikle yurt dışından bir şirket ile anlaştınız, sözleşmeniz düzenledi, ve sözleşmenizde şirketinizin sizin adınıza beyan edilmesi gereken hiç bir yasal kesintilerden sorumlu olmadığı gerçeği ile karşı karşıya kaldınız. Ne yapacaksınız ?
Arkadaşlar, eğer bir gelir varsa, bunun kesinlikle vergisi de vardır, bu vergiyi eğer bordrolu çalışıyorsanız şirketiniz sizin adınıza beyan eder ve öder, eğer serbest çalışansanız yani bir şirketin bordrosunda maaşlı çalışan değilseniz bu geliri siz kendiniz beyan eder ve verginizi ödersiniz.
Geliri düzenli bir şekilde elde ediyorsanız da, bu gelir ticari kazanç mahiyetine dönüşür. Bu durumda maliye sizlerden vergi mükellefi (ticari işletme) olmanızı ve gelir karşılığı fatura düzenlemenizi, gelirinizi beyan etmenizi bekler. İşte bu noktada eğer yurt dışından düzenli gelir ediyorsanız, ve vergileriniz sözleşme imzaladığınız şirketiniz tarafından ödenmiyorsa, vergi mükellefi olmanız yani şirket kurmanız gerekiyor.
Sürecin çok karmaşık göründüğünün farkındayım, şirket kurmak, vergi mükellefi olmak gibi sözcükler sizleri korkutuyor olabilir fakat sanıldığı gibi zor şeyler değil. Bir gün içerisinde vergi mükellefi olabilir, fatura düzenlemeye başlayabilirsiniz.
Bu arada, bazı yurt dışı hizmet faliyetleri için gelir vergisi kanunumuzda %80 vergi indiriminden bahsedilmiş. Gvk md 89/13’te detaylı şekilde değinildiği üzere, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, ürün testi, sertifikasyon, veri işleme, veri analizi gibi alanlardan birinde faaliyet gösteriyorsanız, bu faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazancın %80’i için vergi hesaplanmayacaktır. Bu demek oluyor ki elde edeceğiniz gelirin yarısı vergi dışı. Gelirin döviz olarak elde edildiği düşünüldüğünde, yüz binlerce tl vergi sizlerin cebinizde kalabilir.
%80 vergi avantajının özel şartı ise, hizmet verdiğiniz kişi – kurum Türkiye’de yerleşmiş olmamalı, Türkiye’de kanuni iş merkezi olmamalı ve verilen hizmetten Türkiye’de fayda sağlanmamalı. Hizmet doğrudan yurt dışına verilmeli ve oradakiler tarafından fayda sağlanmalı.
Remote çalışanlar için vergi avantajlarından bahsettiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Şahıs işletmesi kuruluşu görsel anlatım ve önemli noktalardan bahsettiğimiz yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak isterseniz, bizlerle istediğiniz vakit ulaşabilirsiniz.
info@companyinturkiye.com
538 916 27 65
Sağlıcakla.