Şahıs işletmelerinin açılış işlemleri görece daha kolaydır ve sermaye zorunluluğu yoktur, bu sebeple özelikle freelancer olarak çalışmak isteyen arkadaşlarca sıklıkla tercih edilmektedir. Serbest çalışıp da gelir elde edenler, küçük esnaflar ve yıllık konsolide geliri belli bir tutarın altında olanlar da tercihini çoğu zaman şahıs işletmesinden yana kullanıyor. Son zamanlarda yurt dışına remote çalışanların da bu yolu izlediklerini belirtmek isteriz.
Bu yazımızda şahıs işletmesi nasıl kurulur, nelere dikkat edilmelidir, görsellerle destekleyerek adım adım bunlardan bahsedeceğiz. Bu yazımız sonunda kendi şahıs işletmenizi kendiniz kurabilir yetkinlikte olacaksınız.
Adresin belirlenmesi;
Arkadaşlar öncelikle işletmemizin yasal bir adresi olmak zorunda. Bu sanal ofis olabileceği gibi gerçek bir ofis – iş yeri de olabilir, eğer mülkiyet size ya da ailenize ait ise evinizi de homeofis olarak adres gösterebilirsiniz.
Faaliyet kodunun belirlenmesi;
Faaliyette bulunacağınız iş kolunun kodunu öğrenmeniz gerekiyor, buna nace kodu da deniyor. Ana faaliyet kodunuzu doğru tespit etmeniz önemli, sektörel teşvik ve avantajlardan yararlanmak istediğinizde tespiti idarece bu şekilde yapılıyor.
Adresiniz ve faaliyet kodunuzun artık belli olduğunu varsayıyoruz, şimdi işe başlama bildiriminde bulunabiliriz, peki nasıl dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Öncelikle interaktif vergi dairesi sitesine giriş yapıyoruz, görselde belirttiğim linke tıklıyoruz.
Sonrasında, karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor, e-devlet ile kayıt ol diyerek ayrı bir şifre oluşturabileceğimiz gibi, direkt e-devlet şifremiz ile de giriş yapabiliyoruz. E-devlet şifresi ile giriş’e tıklayarak devam ediyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda, görsel de belirttiğim üzere;
İşlem başlat – mükellefiyet işlemleri – işe başlama bildirimi sekmesine tıklıyoruz.
Faaliyette bulunacağımız adresimizi seçiyoruz, aynı ekranda faaliyet kodumuzu da doğru şekilde belirleyip sonraki adıma geçiyoruz.
Açılış esnasında işçi çalıştıracaksak bunu belirtiyoruz.
Muhtasar beyanname dönemini seçiyoruz, işçi çalıştırmayacaksak üç aylık olarak seçebiliriz.
İş yeriniz kira değilse; iş yeri mülkü size mi ait yoksa tarafınıza bedelsiz olarak mı tahsis edildi bu soruları cevaplıyoruz.
İş yeriniz kira ise; ödeme dönemi, kira tutarı, para birimi gibi soruları cevap veriyoruz.
Vergilendirme usulünü “gerçek usul” olarak seçiyoruz, yine de bu noktada mali müşaviriniz ile istişare etmelisiniz.
İşe başlama tarihimizi seçiyoruz, geriye dönük olarak 10 günden ileri bir tarih seçmemeliyiz, aksi takdirce usulsüzlük cezası ile karşılaşabiliriz. Bu noktada iş yeri kira kontratımızın tanzim tarihi de önemli, geriye dönük 10 günden ileri bir tarihte düzenlenmiş ise yine risk teşkil edecektir.
Diğer adımda ise tebligatlarımızın tarafımıza elektronik ortamda iletilebilmesi için onay veriyoruz, sms ve e-posta ile bilgilendirilmek istiyorsak bunların seçimini de yapıyoruz. Ekranımıza yansımayan alt kısıma ise telefon numarası bilgilerimizi ekliyoruz.
Bu işlemlerin bir mali müşavir tarafından gerçekleştirilmesi bu sebeple önem arz etmektedir.
Son adımımızda ise önceki aşamalarda beyan ettiğimiz bilgilerin özeti karşımıza çıkıyor, son kez kotrol ediyoruz ve bir yanlışlık yok ise “onayla” diyerek iş yeri açılış bildirimimizi tamamlıyoruz.
Bu noktada, telefonumuza gelen onay kodu sonrası açılış dilekçemizi vergi dairemize iletmiş oluyoruz.
Açılış işlemleri için artık dilekçemizi iletmiş bulunmaktayız. Vergi dairemizdeki sicil memuru başvurumuzu onayladığı an vergi levhamızı oluşturabilir, fatura düzenlemeye başlayabiliriz. Onay işlemi İstanbul’da, aynı gün içerisinde ya da diğer gün gerçekleşiyor. Diğer şehirlerimizde ise birkaç günü bulabiliyor.
Adresinize, kısa süre içerisinde vergi dairenizden yoklama memurları gelecek, bazı bilgileri teyit ederek adresinizde faaliyetlerinize başladığınıza dair yoklama tutacaklar. Bazı şehirlerde yine yoklama gerçekleşmeden vergi levhanızı oluşmayabiliyor.
Daha detaylı bilgi almak isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz.
info@companyinturkiye.com
Sağlıcakla.