Mukimlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?(Tax Residency Certificate)

Mukimlik kavramını gerçek ve tüzel kişilikler için basitçe “devletin mevzuatı gereğince ikametgah, ev, yönetim merkezi ya da bunlara benzer nedenlerle bir ülkenin vergi ödeme mükellefiyeti altına giren kişilerdir” şeklinde açıklayabiliriz.

Mukimlik belgesini de “mukimi olunan ülkenin yetkili makamlarından alınan ve o kişi veya kurumun ilgili ülkede yerleşik ve vergi mükellefi olduğunu gösteren resmi bir belge” olarak tanımlayabiliriz.

Yurt dışından aldığımız ve yurt dışına verdiğimiz hizmetlerde, müşterilerimiz tarafından, yetkili makamlardan alacağımız bir mukimlik belgesi yurt dışı müşterilerimizce bizlerden istenebileceği gibi; bizler de hizmet verdiğimiz müşterilerimizden, istenildiği vakit idari makamlara ibraz edebilmemiz için mukimlik belgesi isteyebiliriz.

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları gereğince, vergiye konu bir gelir olduğunda, vergilendirmenin hangi ülkede yapılacağı hususu önem arz etmektedir. Ülkelerin iç mevzuatları ve gelir elde edilecek olan ülke ile Türkiye arasında imzalanmış olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümleri doğrultusunda yetkili idarece hazırlanacak mukimlik belgesi ile, ilgili kişinin Türkiye mukimi olup olmadığı ve tüm dünyadaki gelirlerinden dolayı Türkiye’de gelir vergisine tabi olup olmadığı hususu bu şekilde netlik kazanır.

Mukimlik belgesi nasıl alınır, nasıl başvuru yapılır, bu yazımızda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle arama motorumuza dijital vergi dairesi yazarak, görselini bıraktığım sonuca tıklayalım.

 

Çıkan ekranda, sağ üstteki kullanıcı girişi kısmına tıklayalım ve, yeni açılan sayfada, görselde de işaretlediğim, e-devlet ile giriş yapa tıklayarak dijital vergi dairemize girişimizi gerçekleştirelim.

Girişimizi yaptık, şimdi ekranı hafif aşağı indirerek, görselde gösterdiğim şekilde, “interaktif vergi dairesi” sekmesine tıklayalım ve interaktif vergi dairesine geçiş yapalım.

 

İnteraktif Vergi Dairesi’ne geçişimizi yaptıktan sonra, sol üstteki arama sekmesine “mukim” yazdığımızda, “Mukimlik Belgesi Talebi Dilekçesi (Request For Certificate of Residence)” karşımıza çıkıyor, buraya tıklayarak ilerliyoruz.

 

Başvuru ekranımız açılmış olmalı, öncelikle ilk adımda belgemizin gönderileceği adresi seçiyoruz, sistemde kayıtlı ikamet adresinizi kontrol ederek teyidini yapabilirsiniz, dilerseniz başka bir adres de seçebilir, ya da belgenin direkt yurt dışındaki adrese gönderilmesini isteyebilirsiniz.

 

Başvuru ekranımız açılmış olmalı, öncelikle ilk adımda belgemizin gönderileceği adresi seçiyoruz, sistemde kayıtlı ikamet adresinizi kontrol ederek teyidini yapabilirsiniz, dilerseniz başka bir adres de seçebilir, ya da belgenin direkt yurt dışındaki adrese gönderilmesini isteyebilirsiniz.

Adresimizi seçtikten sonra ilerle diyerek ikinci adıma geçiyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda öncelikle; Yurtdışından elde ettiğiniz/edeceğiniz gelirin/kazancın/iradın türünü seçiyoruz, bu kısımda elde ettiğimiz gelirin türüne göre seçim yapıyoruz. Seçenekler arasında ticari kazanç, serbest meslek kazancı, ücret gibi gelir unsurları var, eğer şahıs işletmesiyseniz ticari kazancı seçmeniz gerekiyor.

 

Ardından, Yurtdışından elde ettiğiniz/edeceğiniz gelirin/kazancın/iradın hangi ülkeden elde edildiğini/edileceğini seçeceğiniz sekme var, buraya geliri hangi ülkeden elde ediyorsanız, bedel hangi ülkeden hesaplarınıza gönderilecekse o ülkeyi seçiyorsunuz.

 

Yurtdışından elde ettiğiniz/edeceğiniz gelirin/kazancın/iradın hangi yıllar için elde edildiğini/edileceğini seçeceğiniz kısma da, içinde bulunduğumuz cari yılı yazmanız gerekiyor.

 

Yurtdışından elde ettiğiniz/edeceğiniz gelirin/kazancın/iradın kimden elde edildiğine/edileceğine ilişkin bilgiler kısmına da size bedeli gönderecek olan yurt dışı şirketin tam unvanını yazmanız gerekiyor.

Yurtdışında tahakkuk eden/tahsil edilen gayrisafi tutar kısmına da, elde edeceğiniz gelirin tahmini tutarını yazmanız gerekiyor, örnek vermek gerekirse altı aylık 15.000 EUR tutarında bir gelir elde edeceksiniz diyelim, bu satıra çok düşük olmamakla birlikte 5.000 EUR-10.000 EUR arası bir rakam yazabilirsiniz. Buraya, elde edeceğiniz gelirden yüksek bir tutar yazdığınızda ve bu tutardan düşük bir vergi matrahınız olduğunda bunun izahını yapmak zorunda kalabilirsiniz. İdare, bu noktada vergilendirilmemiş bir gelir olduğuna kanaat getirebilir.

 

‘Tutar bilinmiyorsa gerekçesini yazınız. Ayrıca tutara ilişkin belirtmek istediğiniz hususları bu alana yazabilirsiniz’ şeklinde bir satırımız var, bu kısma istinaden tutar belirtmesek de oluyormuş tutar kısmını boş bırakalım şeklinde sakın düşünmeyin, tutar yazmayıp da buraya bir gerekçe yazdığınızda belgeniz onaylanmıyor, imza aşamasında reddediliyor. Bu sebeple tutarımızı belirtip bu kısmı boş bırakıyoruz.

 

Son olarak da ‘Yurtdışında tahakkuk eden/tahsil edilen gayrisafi tutarın para birimini seçiniz’ kısmında da elde edeceğimiz gelire istinaden para birimini seçiyoruz ve ileriye tıklıyoruz.


Ekranda girişini yaptığımız bilgilerin özeti karşımıza çıkıyor. Kontrolleri sağlayıp, beyan ettiğim bilgilerin doğruluğunu onaylıyorum kutucuğunu işaretleyip, onayla diyerek işlemi tamamlıyoruz. Onay esnasında telefonumuza doğrulama kodu geliyor, kod girişi yaptığımızda da mukimlik belgesi dilekçemiz idareye iletilmiş oluyor.

 

Görseller ve bıraktığım bilgiler belge başvurunuzu yapmanızda size yardımcı olacaktır.

 

Belgeniz Türkçe ve İngilizce olacak şekilde iki nüsha olarak hazırlanıyor, ıslak imzalı oluyor. Belgenin hazırlanması ve kargo yapılarak belirttiğiniz adrese teslim edilmesi 15 gün kadar sürebiliyor.

 

Belgenizin takibini yapabilmek, hazırlanıp hazırlanmadığı, hangi aşamada olduğu bilgisini alabilmek için bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin, Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü birimini arayabilir, gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Yardımcı olmamızı dilerseniz,
info@companyinturkiye.com adresine mail bırakabilirsiniz.
538 916 27 65 numaralı telefondan da ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir